Liggeunderlag

For å få en god natts søvn er det viktig for meg å kunne sove behaglig både på ryggen og på siden. På min første telttur alene pakket jeg med meg en sovepose som var oppbevart komprimert over lang tid og en grå underlagsmatte. Dette var midt på sommeren, men sov ikke mange minuttene den natta. Frøs veldig og selv om det var myk mose under teltet ble det raskt ubehagelig. Fant ut at hvis jeg skulle fortsette med turer over flere dager, var det bare å investere i et oppblåsbart underlag først som sist. Etter å ha trålet nettbutikker og lest meg opp på ulike typer, kjøpte jeg et Exped Synmat 7M. Dette passer både sommer og vinter, med r-verdi 4.9, eller ned til -17. Viktig å ta med en standard gråmatte uansett, det kan gå hull på disse underlagene, eller de kan delaminere/gå opp i limingen. Dette skjedde med mitt første, men fikk nytt på reklamasjonen og det er fortsatt like helt. Mulig jeg bare var uheldig der.

Synmat er fyllt med syntetisk fyll, mens Exped også har Downmat med dunfyll. Denne varianten er mer egnet på vinteren, da dun ikke tåler fuktighet. Mattene finnes i ulike lengder, bredder og tykkelser, og ulike typer som passer til ulike årstider. Jeg kjenner kun til Exped da det er det jeg har selv, men det finnes lignende underlag fra Term-a-rest, Sea to Summit o.l. De fleste merkene har også egne stol-trekk til sine underlag, et trekk man strammer noen remer i sidene på så det brettes til en stol. Det er veldig behagelig å kunne sette seg opp i teltet om morgenen, lage underlaget om til en stol for slappe av i ryggen mens man spiser frokost.

img_4648

Det hjelper ikke med en varm sovepose hvis man sover rett på bakken.  Ved å ligge på et lag med syntetfyll eller dun forbedres søvnkvaliteten vesentlig, og teltturer blir ikke lenger synonymt med frysing og lite søvn.

Anne↟

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s